Media en opinie

Marijn Depraetere

De verjaringstermijn op feiten van seksueel kindermisbruik valt permanent weg. Seks met kinderen is vanaf nu een onverjaarbare misdaad. Een consensus in de Belgische politiek, het leek onmogelijk. Als overlever van seksueel kindermisbruik valt een enorme last me van de schouders. Zie je wel, ze nemen mijn verleden wél ernstig. Het maakt wél uit. Ze geloven me!

Marijn Depraetere

Het klakkende en schuifelende geluid van 15.000 paar schoenen op het asfalt. Verder niets. Enkel het meest indringende zwijgen van diezelfde 15.000 stemmen. Een week na de gruwelijke moord op studente Julie Van Espen (23), heeft de mars tegen seksueel geweld in hartje Antwerpen een niet te negeren signaal gegeven: het is genoeg geweest.

Marijn Depraetere

Als negenjarige koos ik kapitein Jean-Luc Picard als vader. Mijn echte vader lag in de zetel naast de mijne zijn roes uit te slapen. Met het sterrenschip de USS Enterprise doorkruiste Captain Picard elk weekend de donkere, kille ruimte. We gingen samen op ontdekkingstocht, omringd door mensen en andere levende wezens die er allemaal anders uitzagen. Ze waren allen uniek. Vrouw, man of onbepaald: je droeg hetzelfde uniform. Bruin, blank, groen of schubben: alle beroepen waren gelijkwaardig. Je werd gerespecteerd in de gewoontes en culturen van het eigen volk, zolang je er maar niemand anders pijn mee deed. Wat een idealistische droom, Captain.

Marijn Depraetere
Protest tegen aanranding oudejaarsavond in Keulen 2015

Honderden vrouwen willen feest vieren en worden enkel als feestje behandeld. De blik van verbijstering in de ogen van de burgemeester in Keulen, is herkenbaar. Als overlever van seksueel geweld heb ik vaak die blik gehad. Het is ook nogal wat, zo’n massale publieke demonstratie van zinloos seksueel geweld. Duitse politici, de bondskanselier op kop, schreeuwen het uit: deze seksuele mannelijke overmacht in de moslimcultuur is niet democratisch!