Marijn Depraetere
Goedele Liekens - De Chalet
Goedele Liekens en Child Focus: bewustmakingscampagne ‘Chalet’

Child Focus en Goedele Liekens hadden in de bewustmakingscampagne ‘Chalet’ een actrice en en acteur gecast om een scène van seksueel kindermisbruik na te spelen. Deze beelden werden opgepikt door reguliere media en in zowat elk duidingsprogramma vertoond, zonder de nodige uitleg die op de website van Child Focus wel aanwezig was.

Deze campagne slaagde er effectief in veel maatschappelijk rumoer te genereren, maar was ook erg confronterend voor vele slachtoffers van seksueel (kinder)misbruik. Verschillende leden van lotgenoten-verenigingen hadden moeite met de vorm, niet de doelstelling, van deze campagne.

Nadat de klacht van IMLandelijk bij het JEP ontvankelijk was verklaard werkten IMLandelijk en Over De Grenzen Heen VZW samen om de media te informeren over onze visie op de campagne en het waarom van de klacht.

https://www.youtube.com/watch?v=gizLx6iXjvs

De campagne is niet lang hierna offline gehaald en de plooien met Child Focus konden in een persoonlijk gesprek worden gladgestreken.

Waar we erg dankbaar zijn voor het signaal en het engagement die Child Focus in deze vertaalt, was de methodiek gehanteerd en de onmogelijkheid om die enscenering in het dagdagelijkse leven te vermijden, te ingrijpend.