Marijn Depraetere

Dank aan HUMO voor het publiceren op 12 augustus 2021 van een geredigeerde versie van onderstaand opiniestuk!
https://www.humo.be/meningen/de-westerse-cultuur-seksualiseert-onze-kinderen~bc93c7ce/

Delphine Lecompte spreekt uit wat niemand anders durft te uiten. Fantaseren over pedofilie is niet misdadig en je mag niet iedereen zomaar over dezelfde kam scheren. Groot gelijk, knap gedaan. Maar, spreekt ze nu in naam van de slachtoffers of in eigen naam?

Kind houdt bloemen vast. Foto door Anna Niezabitowska op Unsplash
Photo by Anna Niezabitowska on Unsplash

“Jeugdigheid is prachtig, een jonge huid is oogverblindend mooi. De argeloze onbezoedelde vranke oogopslag van een 8-jarige misdienaar, een 6-jarige zadelmakerzoon of een 5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje is verrukkelijk, het summum van schoonheid en hemelse pracht. En het is niet degoutant of schandalig om in uw woonkamer en in uw uiterst private geest te fantaseren over expliciete ontmoetingen en acrobatische toestanden met voornoemde sujetten.” [i]

Laten we niet flauw doen. Natuurlijk heeft ze gelijk. Als slachtoffer van seksueel geweld in mijn kindertijd heb ik ze ook horen kreunen. Zoveel jaren intense therapie verder en ergens moet ik “het” normaal gaan vinden. Het gebeurt toch zo vaak, niet?

Want, het is niet dat onze Westerse cultuur met alle normen en waarden van dien, onze kinderen niét seksualiseert. Ik had een ontmoeting met een Iranees die maar niet kon begrijpen hoeveel naakt er overal op straat en in de media te zien was. Een shampoo-reclame in Iran gaat over een kindje, gefilmd tot aan de schouders, met veel schuim in het haar die blij is dat het niet prikt in de ogen. En het schuim is zó zacht en ruikt zó lekker. Shampoo. Je weet wel, waar je je haar mee wast.

Daarentegen kan je bij ons geen shampoo-reclame zien of er staat een top-geil wijf in klaar te komen. Netjes krampachtig maar toch relaxed de tepels bedekkend, en geniéten dat ze kan. Je zou denken dat de clitoris in haar haarlijn verborgen zit. Het enige wat nog ontbreekt is de cum-shot. Shampoo. Je weet wel, waar je je haar mee wast.

Decennialange vermarkte verseksualisering stopt niet bij shampoo. Niets kan je kopen of je bent die glanzende huid gepresenteerd. Stopt dat bij kinderen? Niet in de kledingrekken. Ik applaudisseer de voorliefde van menige vrouw om zo weinig mogelijk textiel te dragen op warme dagen. Hoera, zomer! Of die textiel te dragen die net hun vrouwelijkheid bejubelen en accentueren. Terecht! Het probleem is echter dat ze ook mini-versies van diezelfde ontwerpen verkopen. Aan kinderen. En die begrijpen niet hoe hun huid glanst. Of waarom die broek net daar insnoert. Of waarom zij zo nodig een string-bikini aan moeten, net zoals die van de mama.

Maar, belangrijker, iedereen heeft wel een mening over pedofilie, maar wie vraagt de mening over pedofilie aan de slachtoffers zelf? Niet nodig, we snappen het al. Seks, ocharm. Wij slachtoffers staan er wederom verbouwereerd bij. Seks? Nee, geweld. Geen poging tot geweldige seks; gewelddadige seks. Voor zover geweld ooit een seksuele ervaring zou kunnen zijn. Zeker op kinderen, en inderdaad niet door pedofielen. Door sadisten. Pedofielen zien kindjes graag. Mevrouw Lecompte heeft gelijk dat niet zij de daders verworden. Maar tot spijt van wie het begeild, verkrachting heeft niets, echt niets, met seks te maken. Zeker niet als slachtoffer. Voor mij, nu volwassen, is sadisme en lust geen synoniem. Ik overleefde geweld.

Als iedereen van verkrachting een seksuele ervaring blijft maken, hoeveel respect heb je dan voor het lijden van het slachtoffer? Voor PTSS? Hoeveel inzicht in de variaties binnen seksueel geweld: als wapen, als foltering, als uitbuiting, hands-on, hands-off, … ? Termen die vandaag het resultaat zijn van doorgedreven academische studies. Niet over kinderen, over iedereen. Eindelijk, er zijn nu cijfers.

De resultaten zijn ronduit schokkend.[ii] Zwart op wit is het duidelijk, wij leven in een zeer geperverteerde cultuur. Dat Stop-It-Now bestaat applaudisseer ik. Goed werk! Mevrouw Lecompte heeft gelijk, pedofielen zijn geen sadist. Je moet die mensen laten praten over waar ze zich voor schamen. Maar waar fantasie altijd onschuldig is, of dit nu over moord, het huwelijk of die seks is, mag je ons kind-slachtoffers ook niet blijven miskennen in onze ervaringen als zijnde slechts die “foute” seks. Seksueel geweld gaat niet over die aangeboren seksuele aantrekkelijkheid maar over sociale kwetsbaarheid. Het is de kwetsbaarheid, niet onze onschuld, die de sadisten aantrok.

Voor seks heb je eerst wederzijdse toestemming nodig. Dura lex sed lex. De minimumleeftijd waarop je toestemming voor penetratie of penetreren kan geven is 16 jaar oud. Hoe hoog die vranke oogopslag de penis ook doet steigeren.

Marijn Depraetere

Voorzitter

Over De Grenzen Heen VZW


[i] HUMO 3/9/2021 https://www.humo.be/meningen/het-lijkt-me-wijzer-om-te-aanvaarden-dat-pedofilie-in-elk-van-ons-huist~b6c4973c/

[ii]DE UN-MENAMAIS STUDIE
https://www.ugent.be/nl/actueel/bijlagen/seksueel-geweld-belgie-aanbevelingen